Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Krzyżyk X
Ikona Bloga

2015-03-23
Kuchnia Papieska - foto z Niegowici




W świąteczny poniedziałek widzowie programu pierwszego Telewizji Polskiej obejrzą kolejne odcinki Kuchni Papieskiej. Kuchnia Papieska to dokument filmowy z udziałem znanych osób z dziedzin kultury, nauki i religii wsparty fabularyzowaną retrospekcją historyczną, komentarzami ilustrowanymi i dyskusją w studiu plenerowym. Nieodłącznym elementem Kuchni Papieskiej są ulubione potrawy Karola Wojtyły, Papieża Polaka.

Pierwszy odcinek Kuchni Papieskiej został wyemitowany w grudniu ub. roku. Wątek historyczny przeniósł nas w czasy dzieciństwa Karola Wojtyły, do Wadowic, gdzie "wszystko się zaczęło". Przewodnim tematem przy stole w Muzeum Dom Rodzinny Ojca Świętego była rola ojca w życiu Karola Wojtyły.

Fabuła drugiego odcinka "Pasja, która daje siłę" to filmowa opowieść o życiu Karola Wojtyły od dnia wybuchu drugiej wojny światowej, pracy w kamieniołomach, wstąpienia do seminarium, święceń kapłańskich i pierwszej parafii w Niegowici, aż do dnia konsekracji na biskupa pomocniczego. Debatę o pasji w życiu i relacjach z drugim człowiekiem podejmą goście zaproszeni do stołu w Parafii w Niegowici. O trudnych wyborach w życiu i o pogodzeniu pasji z życiem zawodowym rozmawiać będą: Olga Bołądź, Przemysław Babiarz, Tomasz Szczepanik, ks. Paweł Sukiennik i uczennica Karola Wojtyły - Maria Trzaska. Moderatorem spotkania będzie Radosław Pazura. Potrawy Kuchni Papieskiej będą przygotowywać Robert Makłowicz i Teresa Lipowska.

Trzecia część pt. Człowiek dialogu i porozumienia przeniesie widzów w czasy peerelowskiej rzeczywistości. Jak Karol Wojtyła jako kardynał podejmował dialog w trudnych czasach PRL? Jak toczyły się jego losy w postsowieckiej Polsce od 1958 roku do powołania na tron Piotrowy? Tematem trzeciego odcinka będzie dialog międzykulturowy, międzypokoleniowy i międzyreligijny. Jak rozmawiać i jak porozumiewać się we współczesnym świecie. Dyskusję przy stole w Pałacu Arcybiskupów Krakowskich podejmą: Wojciech Pszoniak, Marta Lipińska, Emilian Kamiński, Rafał Brzozowski i inni. Kardynalskie potrawy przygotują Marta Lipińska i Robert Makłowicz. Powtórkę pierwszego odcinka Kuchni Papieskiej będzie można obejrzeć 3 kwietnia 2015 o godzinie 8.45 w TVP1.

Witek's wspiera Kuchnię Papieską od początku projektu. Nieodzownym elementem stołu jest serwis obiadowy i kawowy oraz elementy wyposażenia kuchni i dekoracji planu.

Kuchnia Papieska - "Pasja, która daje siłę", rok prod. 2015, TVP1, 6 kwietnia 2015, godz. 12.20
Kuchnia Papieska- "Człowiek dialogu i porozumienia", rok prod. 2015, TVP1, 6 kwietnia 2015, g. 12.50



2014-12-21
Zaproszenie do oglądania premierowego odcinka programu telewizyjnego "Kuchnia Papieska"


Instytut Dialogu Międzykulturowego im. Jana Pawła II w Krakowie zaprasza na premierę filmową pierwszego odcinka Kuchni Papieskiej. Pilotażowy materiał obejrzymy w pierwszym programie Telewizji Polskiej w niedzielę po świętach Bożego Narodzenia (28.12.2014) o godz. 8.30.

Kuchnia Papieska to dokument filmowy z udziałem znanych osób z dziedzin kultury, nauki i religii wsparty fabularyzowaną retrospekcją historyczną, komentarzami ilustrowanymi i dyskusją w studiu plenerowym. Autorzy programu w niekonwencjonalny sposób podejmują trudne tematy i debatę o współczesnych wartościach i problemach społecznych, a wszystko to okraszone nutą domowych potraw.

Pilotażowy odcinek realizowany był w Wadowicach, w Muzeum Dom Rodzinny Ojca Świętego Jana Pawła II. Po raz pierwszy program w takiej formule został nagrany w dawnej kuchni Wojtyłów. Przy wspólnym stole w domu Wojtyłów zasiedli: Eugeniusz Mróz, Bożena Dykiel, ks. bp. Grzegorz Ryś, bracia Łukasz i Paweł Golcowie, Redbad Klynstra i Jerzy Fedorowicz. Nie przypadkowo tematem przewodnim pierwszego odcinka jest Rola ojca w Jego życiu. Wadowice - miasto rodzinne, "w którym wszystko się zaczęło".

Instytut Dialogu Międzykulturowego im. Jana Pawła II w Krakowie planuje nagranie kolejnych odcinków. Tłem każdego odcinka będą miejsca bliskie Ojcu Świętemu. Realizacja kolejnych odcinków już w przyszłym roku.

Powtórka emisji pilotażowego odcinka nastąpi w Nowym Roku. Producentem audycji jest Instytut Dialogu Międzykulturowego im. Jana Pawła II.

Partnerem "Kuchni Papieskiej" jest Cechini-Dystrybucja Sp. z o.o. z siedzibą w Muszynie. Dekorację i zastawę stołu zapewniła F.P.H. Witek's Adam Witek z Modlniczki k/Krakowa.

Więcej informacji na stronie www.idmjp2.pl w zakładce Projekty.

"Kuchnia Papieska", dokument fabularyzowany TVP1, 28 grudnia 2014, g. 08.30 



2012-05-14
Witek's sponsorem 2 Krakowskiego Biegu Kelnerów!



Nienaganne maniery, znakomita prezencja, dbałość o wygląd, sprawność fizyczna, doskonała kondycja i wysokie kwalifikacje. Dobry kelner to skarb i wizytówka każdej restauracji. Najlepsi przedstawiciele tego fachu będą rywalizować z sobą 10 listopada w ramach II edycji Krakowskiego Biegu Kelnerów. Wydarzenie, które odbędzie się na Placu Jana Nowaka Jeziorańskiego przed Galerią Krakowską oraz wewnątrz Galerii przy Empiku, poprzedza 20. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii w Krakowie (14-16 listopada 2012 r., tereny wystawiennicze firmy Targi w Krakowie, przy ul. Centralnej 41a.)

Dla najlepszych kelnerów przewidziane są nagrody indywidualne. Dla restauracji, które poślą swoich pracowników w bój -Certyfikat potwierdzający najszybszą i najsprawniejszą obsługę kelnerską w mieście.

W 2011 r. zwycięzcą Krakowskiego Biegu Kelnerów został reprezentujący krakowską restaurację Balaton - Krzysztof Mirek, a najsympatyczniejszą kelnerką została Mariola Sowa z krakowskiej Restauracji Ratuszowa. W rywalizacji uczestniczyło kilkunastu kelnerów reprezentujących restauracje z Małopolski i Śląska.

Organizatorami II edycji Krakowskiego Biegu Kelnerów jest firma Targi w Krakowie Sp. z o.o. oraz firma Gastroinfo Zbigniew Kurleto, Krakowska Szkoła Restauratorów. Partnerem wydarzenia jest Galeria Krakowska, a sponsorem firma Witek`s - dystrybutor profesjonalnych urządzeń dla branży HORECA.