Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Krzyżyk X
DARMOWA DOSTAWA
od kwoty 199 zł
menu 
Porcelana gastronomiczna
Porcelana wg producenta
Serwisy wg kolekcji
Serwisy wg producenta
Serwisy wg rodzaju
Szkło bezbarwne
Szkło kolorowe
Kryształy wg producenta
Kryształy wg rodzaju
Sztućce w kasecie
Sztućce w kasecie na 12 osób
Sztućce w kasecie na 6 osób
Zestawy sztućców
Zestawy sztućców na 12 osób
Zestawy sztućców na 6 osób
Bieżniki
Dywany
Obrączki na serwety
Obrusy
Serwety
Skóry owcze
Akcesoria barmańskie
Akcesoria do pizzy
Butelki
Czajniki elektryczne
Deski
Garnki
Kawiarki
Kolekcja Casadecor Grey
Kolekcja Glitter
Kolekcja Kassel
Kolekcja Kesper
Kolekcja Kitchen Basics
Kolekcja Kitchen Elements
Kolekcja Oliwki
Kolekcja Pattisserie Royale
Kolekcja Serowa
Kolekcja Zen
Kosze na śmieci
Koszyki
Kubki
Kubki termiczne
Melamina
Miski
Morphy Richards
Naczynia ceramiczne
Noże
Patelnie & rondle
Patery
Plexart
Pojemniki
Pojemniki GN
Pojemniki na chleb
Pozostałe
Przybory kuchenne
Przyprawniki
San Miguel
Słoiki
Tace
Talerze
Termosy i zaparzacze
Wagi kuchenne
Wyciskarki
Aniołki
Figury i rzeźby
Fotele
Imitacje żywności
Kolekcja Awangarda
Kosze na drewno
Kryształki
Kwiaty sztuczne
Lampiony
Lampy zapachowe i akcesoria
Living Dizajn
Lustra
Meble loftowe
Meble Lorenzo
Meble miedziane
Metaloplastyka
Modele kolekcjonerskie
Obrazy
Ozdoby świąteczne
Patery
Piersiówki
Podkładki na stół
Pudełka dekoracyjne
Pufy, taborety
Ramki na zdjęcia
Stojaki na wino
Stoliki, ławy
Świece
Świeczniki
Talerze ozdobne
Termometry
Wazony
Wieszaki
Zegary
Zestawy upominkowe
Łóżka
Kinkiety
Lampy stojące
Lampy wiszące
Kuchnia
Kwiaty sztuczne

Deska serów – sposób na eleganckie wizyty

24 luty 2019

Jedną z bardziej popularnych form przystawek, po które sięgamy kiedy przygotowujemy się na przyjęcie gości, jest deska serów. Ten sposób serwowania znany jest większości z nas, ponieważ jest nie tylko bardzo prosty do przygotowanie, ale również bardzo efektywny i uważany za bardzo elegancki.

Kluczem do sukcesu przy przygotowywaniu tego rodzaju przystawki (we Francji deska serów podawana jest między daniem głównym a deserem) jest nie tylko wybór odpowiednich rodzajów sera, ale również odpowiednie podanie.

 

 

 

 

 

 

Jest kilka zasad którymi musimy kierować się by mieć pewność, że żaden Francuz nie powstydziłby się takiej prezentacji:

- deskę serów przygotuj i trzymaj poza lodówką już ok. godziny przed podaniem, zbyt zimne nie oddadzą pełni swojego smaku i odpowiedniej konsystencji,

 - sery na desce należy układać od najłagodniejszych po najbardziej wyraziste, tak by poczuć pełny smak każdego z nich i by te ostre nie przyćmiły delikatniejszych,

- sery najlepiej prezentują się podawane na desce, np. specjalnie do tego przeznaczonej desce w komplecie ze specjalnymi nożami, jeśli jednak taką nie dysponuje, bo dopiero zaczynasz swoją przygodę z deską serów wybierz drewnianą spośród tych które posiadasz. Co ciekawe profesjonalne deski również nie zawsze są drewniane, możesz spotkać również szklane, jak i porcelanowe.

- wybierz odpowiednią ilość sera, nie tylko jeśli chodzi o rodzaj, ale również o porcje, zadbaj o to, by każdy z Twoich gości mógł skosztować każdego rodzaju. Podobno Francuzi uważają, że liczba rodzajów sera powinna być nieparzysta, ale nie jest to zasada powszechnie obowiązująca.

Deska do serów z 4 nożami Casadecor Grey

- układając sery na desce pamiętaj by nie stykały się one ze sobą, unikniesz w ten sposób przenikania się smaków,

-zadbaj o odpowiednie dodatki. Wybierając dodatki mamy ogromny wybór i wszystko tak naprawdę zależy od naszych preferencji. O ile oczywiście będziemy wybierać spośród tych najbardziej pasujących do rodzajów sera które wybraliśmy na naszą deskę.

Deska do serów 37cm Kitchen Basics

Do serów miękkich pasują: owoce (również te polskie jak czereśnie, truskawki, gruszki czy śliwki), orzechy (np. włoskie, laskowe), bagietka, miód

Do serów półtwardych: owoce(winogrona, gruszki, jabłka), owoce suszone (rodzynki, żurawina, morele), warzywa w zalewie octowej, musztarda, chutney (np. z czerwonej cebuli)

Sery twarde: owoc (winogrona, figi), suszone owoce, oliwki (czarne drylowane, zielone faszerowane lub nie), krakersy,

Sery z niebieską pleśnią: owoce (gruszka, melon), orzechy, miód

Najlepszym napojem do serwowania z winami jest oczywiście wino, jeśli nie masz możliwości dopasować kilku rodzajów do serów które podajesz, postaw na czerwone wytrawne.

Deska do serów

Każdy z noży dostępnych w zestawach dostępnych z deskami przeznaczony jest do innego rodzaju sera. Najbardziej uniwersalny jest ten, który kształtem przypomina migdał. Przeznaczony jest do serów miękkich, ale poradzi sobie z każdym rodzajem sera. Jednak należy pamiętaj, że aby nie pomieszać smaków różnych rodzajów sera, nie należy używać tego samego noża do krojenia kilku rodzajów. Ewentualnie jeżeli kroimy sery przed podaniem każdorazowo umyć nóż przed krojeniem kolejnego rodzaju. Węższy nóż z prostym zakończeniem podobnie jak nóż przypominający dłutko przeznaczone są do serów półtwardy, dłutko będzie równie dobre do twardych. Dwuzębowy widelczyk dołączony do zestawu ułatwia krojenie i podawanie.

Deska do serów z 4 nożami Kitchen Basics